Οφέλη της άσκησης

Οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης, σε σχέση με την υγεία, είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένες. Οι ιατρικές επιστήμες έχουν αποδεχθεί ότι υπάρχει μια αιτιατή σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την κακή υγεία. Έρευνες και αναφορές έχουν δείξει ότι η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της καρδιοπάθειας (Powell et al, 1987),  της παχυσαρκίας (Saris et al,198O), της υπέρτασης (Panico, et al, 1987) και άλλων χρόνιων παθήσεων (Blair. et  al.,1992).

Σύμφωνα με τους Powell et al (1987) τα άτομα με καθιστική ζωή έχουν δύο φορές υψηλότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με τα αθλητικά δραστήρια άτομα. Το 1994 η εθνική στατιστική υπηρεσία  των Η.Π.Α. είχε ανακοινώσει ότι οι καρδιοπάθειες είναι η κύρια αιτία θανάτου στη Βόρεια Αμερική σε ποσοστό 33,3% (Corbin & Lindsey, 1994). Επίσης έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθάει στην απώλεια  βάρους τόσο στα παιδιά όσο και στους εφήβους . ( Epstein, 1984)

 Όπως ήταν φυσικό η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της φυσικής ικανότητας των πολιτών έχει γίνει ο κύριος στόχος των υπηρεσιών υγείας στις αναπτυγμένες χώρες. Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αμερικής από το 1990 έχει δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα για την βελτίωση της υγείας  των Αμερικανών πολιτών (U. S. Public Health Service, 1990). Φαίνεται ότι αυτού του είδους τα εθνικά προγράμματα έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν ως στόχο τη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των νέων και την ενθάρρυνση τους αναφορικά με την δια βίου φυσική δραστηριότητα.

Η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή και η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής υγείας που ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι έρευνες δείχνουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής, που επικρατεί όλο και περισσότερο, συνεπάγεται ότι  οι Ευρωπαίοι περνούν περισσότερες από 5 ώρες ημερησίως καθήμενοι ( EU Policy department Α, Welcome Package on Public Health, 2009) . Μόνο ένας στους τρείς πολίτες ασκείται ικανοποιητικά. Η κακή διατροφή και η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με έναν σημαντικό αριθμό χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου ΙΙ κ.α. Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ,  αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι ο πληθυσμός της παχαίνει. Σε μερικές χώρες ο μισός πληθυσμός είναι υπέρβαρος και περίπου το 20-30% των ενηλίκων οδεύουν προς την παχυσαρκία. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η παιδική παχυσαρκία. Τρία εκατομμύρια μαθητές είναι παχύσαρκοι και κάθε χρόνο άλλοι 85.000 προστίθενται σε αυτούς. Τα παχύσαρκα παιδιά συνήθως γίνονται και παχύσαρκοι ενήλικες με όλες τις προαναφερόμενες συνέπειες. Η παχυσαρκία όμως και οι επιπτώσεις της έχουν και οικονομική διάσταση. Περίπου το 7% των ετήσιων εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία μέσα στη ΕΕ διατίθεται για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αντίδοτο αποτελούν η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, η διατροφή στα σχολεία, η εκπαίδευση και κυρίως η φυσική δραστηριότητα.
                                                                                                    
                                                                                                                               Περισσότερα................  


1 σχόλιο: